Aquests dolços són molt típics de la ciutat de girona i us puc assegurar que són un dels postres més bons i dolços que existeixen.

Ingredients
350 g de farina de força (o farina de blat normal)
100 g de mantega a temperatura ambient
100 ml de llet
25 g de llevadura fresca
30 g de sucre
2 ous
1 pesic de sal
Crema pastissera
.png)
Elaboració
En un got, posar la llet i escalfar 30 segons al microones fins que estigui tèbia. Diluir en ella el llevat, remenant amb una forquilla. Batre els ous en un bol amb unes varetes i després afegir la llet amb llevat. Barrejar bé. En un altre bol, tamisar la farina amb el sucre i la sal. Fer un forat (volcà) al centre de la pila de farina i fer aquí la barreja de llet i ous. Barrejar una mica amb una cullera tirant la farina de les vores del bol cap al centre com per tapar el forat on tirem l'ou. Afegir la mantega a trossets i seguir barrejant fins que quedi tot enganxat.
.png)
Enfarinar una superfície de treball i passar a la massa. Amassar fins aconseguir que sigui una massa elàstica i suau. Anar afegint poc a poc farina fins que no s'enganxi la massa a la superfície, però pastar bé perquè reparteixin bé tots els ingredients. És important pastar una bona estona, més de 5 minuts. Anar estirant, aixafant i doblegant la massa. Quan veieu que ja està a punt, fer una mica de farina damunt de la bola de massa i dins d'un bol i posar al la bola de massa i cobrir-la amb un drap de cuina net per deixar-la reposar durant 30 minuts.
.png)
Aquest és el moment perfecte per preparar la crema pastissera ... Us recomano que proveu a fer la crema pastissera com la faig jo ... Encara que si teniu recepta pròpia ... Endavant!
Recepta: Crema pastissera - 5 min
500 ml d'llet a temperatura ambient
2 rovells d'ou
6 cullerades de sucre
40 g de Maizena
1 cullerada d'essència de vainilla
En una gerra alta tirar tots els ingredients, els rovells, la llet, el sucre, la maizena i la vainilla. Batre amb una batedora fins que s'hagin integrat i no quedin grumolls. Passar la barreja a un recipient apte per al microones.
.png)
Posar 3 minuts a màxima potència. Obrir, remoure amb unes varetes i tornar a posar altres 2 minuts a la mateixa potència. Treure del microones, remenar perquè estigui més cremós.
.png)
Per a aquesta recepta és millor que estigui tèbia perquè hi hagi pres cos. Com la massa ha d'esperar 30 minuts ... et sobraran 25 perquè tremp! És important que per a fer-refredar, la cobreixis amb un paper film, enganxant a la crema ia les vores interiors del bol perquè no entre aire i es faci crosta.
.png)
Quan hagi passat la mitja hora, tornar a enfarinar la superfície de treball i bolcar la massa. Tornar a amassar durant mig minut perquè la massa perdi l'aire. Amb un corró, estirar la massa fina en un rectangle. Tallar amb un ganivet la massa en forma de quadrats.
.png)
Posar la crema pastissera en forma de tira amb una cullera al centre del quadrat de massa. Tapar la crema doblegant cap al centre primer amb un costat de la massa i després amb l'altre costat. Doblegar una mica els extrems del Xuxo resultant per segellar la massa i que no surti la crema. També podeu doblar primer el que serien els extrems cap a la crema i abatre després els trossos més grans.
.png)
Si és la primera vegada que els feu, proveu de les 2 maneres i animar-vos a fer diferents mides! així veureu quals preferiu per a la propera vegada que els feu! Preneu la molèstia d'enganxar bé les parts de la massa on acaba el tall. Repetir el procés amb tots els quadrats de massa i anar deixant els xuxos en un plat.
.png)
Amb l'oli calent i abundant en una paella o fregidora, anar fregint els xuxos donant-los la volta fins que estiguin ben daurats per tot arreu. No ompliu la paella ... Es refreda l'oli. Jo els faig en una paella mitjana d'1 en 1. Si són petits, 2.
Quan estiguin fets, passar a un plat amb paper absorbent. Mentre està encara calent, passar per sucre. Jo trobo sucre en un plat, així és més fàcil cobrir el Xuxo.
.png)
.png)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada