Per tots aquells que us agradi el meu blog o simplement us agrada passar l'estona i no sabeu que fer i entreu aqui que sapigueu que tinc un nou blog podeu mirar-lo, comentar-lo i sobretot gaudir-lo! espero que us agradi, us deixo l'enllaç!
dijous, 16 de gener del 2014
dilluns, 6 de gener del 2014
La tradició del Caga tió
El Tió de Nadal és un dels elements de la Mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya. La tradició consisteix en aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, normalment a l'inici de l'Advent, i portar-lo a casa, on se'l col·loca en algun racó amb una manta perquè no tingui fred i on se l'alimenta diàriament fins al dia que es fa cagar. Hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta (una o diverses cadires, per exemple), un tros de suro, una caixa, etc. de mides diferents segons convé per l'espai i mides dels regals, que haurà de cagar.
Pels volts del dia de la Puríssima (això és, el 8 de desembre), es comença a donar menjar cada dia al Tió, i se'l tapa amb una manta perquè no passi fred. Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodó (excepte la palla), fruita, verdura, serradures o ous i tot se li ofrena cru. També se li dóna aigua. En realitat hi ha múltiples tradicions locals que a vegades prefereixen uns aliments o uns altres.
El Tió es fa cagar per la vigília de Nadal o el mateix dia 25 de desembre, abans o després de l'àpat familiar. A les cases amb llar de foc hi ha qui hi posa el Tió una estona abans de fer-lo cagar, o mentre ho fa, ja que per cagar ha d'estar encès. Però avui en dia, com que a la majoria de les cases no hi ha llar de foc, ja no se l'encén.
Per fer-lo cagar, generalment s'envia la mainada a resar o a cantar nadales a un altre espai de la casa. Tot seguit se'l colpeja per torns o plegats al ritme de la cançó o vers oportú, dels quals existeixen múltiples variants. Aquest procediment es repeteix fins que el Tió no caga més o bé fins que caga algun objecte que així ho indica, com una arengada ben salada, carbó, un all, una ceba, o bé es pixa a terra.
Tradicionalment, el Tió mai no cagava objectes grossos (aquests ja els portaven els Reis) sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, mandarines, etc. Actualment, però, ha pres importància en algunes llars on és qui obsequia a la mainada o a tota la família amb els principals regals de Nadal, grossos o petits, a més dels obsequis tradicionals. Per aquesta avinentesa hom acostuma a alçar el Tió recolzant-lo a dues o més cadires o peces que permetin que cagui objectes més grossos.
Les cançons més tipiques d'aqui a Catalunya són:
També hi ha grups musicals molt coneguts a Catalunya que hah modernitzat la cansó:
.
.
Recepta: Deer cupcakes
Ingredients ( 12 unitats )
Per a les " magdalenes "
125 ml llet tèbia + 1/2 culleradeta de suc de llimona
190 g farina
30 g cacau pur en pols
5 g llevat tipus Royal
1/2 culleradeta sal
2 ous a temperatura ambient
150 g sucre
1,5 culleradeta essència de vainilla
125 ml oli de gira-sol
Per a la cobertura :
160 g mantega a temperatura ambient
135 g sucre icing ( extra fi )
1,5 culleradetes essència de vainilla
90 g xocolata negra per fondre
70 g Nutella o Nocilla
2 culleradetes de llet
1 mica de sal
Elaboració
Pas 1 . Fer la massa dels cupcakes :
Preparar la safata per enfornar magdalenes . Preescalfar el forn a 155 º C.
Posar la llet amb la llimona , barrejar amb una cullereta i deixar reposar durant 5 minuts abans d'utilitzar . Tamisar en un bol la farina , el cacau , el llevat i la sal .
En un altre bol , batre els ous durant 10-20 segons. Afegir el sucre i continuar batent a velocitat mitjana durant 30 segons. Afegir la vainilla i l'oli , batre.
Baixar a velocitat 1 i afegir lentament la meitat de la barreja de farina . Afegir la meitat de la barreja de llet i després la resta de la farina i la resta de la llet . Batre el just fins que estigui homogeni . La barreja quedarà bastant fluida .
Pas 2. Enfornar els cupcakes :
Omplir 2/ 3 de les càpsules de magdalena amb la barreja ( resulta més fàcil fer-ho posant la barreja en una gerra o una màniga pastissera ) .
Coure al forn durant uns 25 a 30 minuts .
Deixar refredar en una reixeta .
Pas 3. Preparar la cobertura de xocolata per als cupcakes :
Fondre la xocolata al microones a mitja potència , en intervals d'1 minuts , i anar remenant fins que no quedin trossos . Deixar reposar uns 10 minuts perquè no estigui calent en el moment de incorporar-lo a la barreja.
Barrejar la mantega amb el sucre icing amb pales planes ( o papallona ) durant 1 minut a velocitat 2 o amb la batedora de varetes fins que estigui completament barrejada .
Afegir la vainilla i batre a velocitat 2 fins que estigui ben barrejat .
Afegir la xocolata fosa ( tebi ) i batre a velocitat 4 fins que estigui suau ( uns 2 minuts ) .
Afegir la Nutella , la llet i la mica de sal i batre a velocitat 4 durant 1 minut . En cas d'usar una batedora convencional , intenteu que tingui varetes o simplement batre fins que tot estigui ben barrejat incorporant els ingredients un a un.
Pas 4 . ¡ Decorar els cupcakes ! :
Per decorar els cupcakes necessitarem:
La cobertura de xocolata que hem preparat.
Unes galetes. Podem fer-casolanes amb aquesta deliciosa recepta de galetes.
Les magdalenes de xocolata que hem preparat.
Mini núvols.
Mini-Lacasitos marrons i M & M s vermells i marrons.
Galetes pretzel.
Ganivet i tisores.
Amb el ganivet untem la superfície de la magdalena amb la crema de xocolata.
Col · loquem a sobre una galeta i enganxem un M & M a ella amb ajuda d'una mica de crema de xocolata
Tallem una mini-núvol en dos i en el tall de cada meitat (que estaran una mica enganxosos) incrustem un mini-Lacasito. Els posem sobre la cobertura de xocolata.
Li col · loquem dues galetes pretzel com orelles. Si no queden bé enganxades, podem afegir una mica més de crema de xocolata.
La tradició dels reis mags
Tots els anys el 6 de gener es celebra la tradició dels tres reis d'orient. Durant els dies previs, els nens i nenes escriuen la carta als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar tot demanant allò que desitgen, es comporten una mica millor que els dies anteriors (per tal que els Reis segueixin les seves peticions a les cartes) i es preparen per l'arribada dels Reis. El dia 5 pel vespre els reis donen una volta amb els seus carroatges acompanyats dels patges, els regals i molta música i carmels que donen als nens.
Es tracta d'una festa cristiana que té el seu origen en el Naixement de Jesús a Betlem. Segons aquesta tradició, el nen Jesús va rebre la visita de tres savis, que seguint l'estrella d'Orient li van regalar or, encens i mirra.
Els tres reis són:
El rei Melcior és de pell clara, perquè ve d'un país on la gent tenia la pell d'aquest color. És el rei amb l'aspecte més vell, amb la barba i els cabells totalment blancs.
El rei Gaspar és de pell clara i té els cabells castanys, perquè ve d'un país on la gent és així. Com Melcior va vestit segons l'estil gòtic. Tradicionalment a Alcoi el rei negre és Gaspar.
El rei Baltasar és de pell negra i va vestit segons l'estil dels àrabs, perquè ve d'un país on la gent és així. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.
La carta dels nens acostuma a ser semblant a la que teniu aqui a sota:
La cavalcada dels reis mags a Barcelona:
Subscriure's a:
Missatges (Atom)